Geçen haftadaki sayfa görünümleri

5 Aralık 2010 Pazar

Arnavut Usulü Kabak Böreği
















Merhaba, yine uzun zamandır ihmal ettiğim sevgili blog'umun başına döndüm :) Artık evimize internet de aldık, güzel de bir çalışma odamız var. Söz sana daha çok vakit ayıracağım... Aslında blogumla fazla ilgilenememin nedeni, buraya yapmış olduğum şeyleri yazmak istemem... Bunun için, önce yapmam, sonra tadına bakmam (yani hepsini yemem!) gerekiyor, sonra da düzenleyip yazmam... Hafta içi, eve bu kadar geç gelirken zaten blogumu güncellemem oldukça imkansız ama en azından bundan sonra haftasonu bu işe mutlaka zaman ayıracağım... Evet, gelelim bugün size tarifini vermek istediğim Arnavut Usulü Kabak Böreği'ne...
Benim hem baba hem anne tarafından ailem, göçmen... Maalesef tam bilmiyorum (shame on me!) ama Yugoslavya ve Kosova tarafından göçmüşler, biz Arnavutuz... Aslında Arnavut Usulü yazıyorum ama "usul" kısmını şu an ben de yapamadığım için (börek hamuru açılır ve 20 kat civarında olur...) Arnavutların kullandığı malzemeler ile yapıp yine onların yediği usulde anlatacağım. Yoksa yapılış usulü eve 9'da gelen ve haftasonu dinlenmeyi tercih eden kadınlar için, İstanbul usulü :) Yufka ile...


Malzeme:

4 Adet Yufka
1/2 kg dilimlenmiş bal kabağı
(bunlar marketlerde bu şekilde dilimlenerek satılıyor artık, önerim; kesinlikle alıp kesip biçmeye çalışmamanız, gerçekten oldukça güç isteyen ve yorucu bir şey..)
1 su bardağı süt
1 çay bardağı su + 1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

4 yufkanın ikisini alt ikisini üst kısım için kullanacağız. (Ön bilgi)

Kabakları bir tabağa rendeleyin, rendelenen kabakları teflon tavada üzerine 1 su bardağı sütü koyup, biraz pişirin, benim mutfağımın dilinde "öldürün :)" yaklaşık 10 dakika kadar, diriliğini alalım... Diriliğini aldıktan sonra, ılınması için 10 dk bekletelim.
Tepsimizin alt kısmına, 1 adet yufkayı koyalım, kendi tepsi ölçümüze göre kenarlarından biraz artırdıktan sonra kesebiliriz. Bir kaseye koyduğumuz, sıvı yağ ve su karışımını (bunlar tabi pek birbirine karışmıyor ama orasını karıştırmayalım :)] her katmana süreceğiz. İlk katmana sürdükten sonra, üzerine tekrar 1 kat yufka koyalım. Kenarlarından biraz parça artırdıktan sonra kenarlarını keselim, üzerine süt ile pişirdiğimiz ılık balkabağımızı koyalım ve her yere eşit şekilde yayalım. Üzerine, alt kısımda yaptığımız gibi 1 kat yufka, su+sıvıyağ ve 1 kat da yukfa su+sıvı yağ koyalım. Artırdığımız kenarları, piştiğinde kıtır kıtır olacak, börek kenarları haline getirebilmek için, tüm dışarda kalan yufkaları dıştan içe doğru kıvıralım. Artırdığımız kenarlardan artan yani fazla gelen yufkalar ile kahvaltılık "pırtık" tava böreği yapabilir (tepsinin altına biraz sıvıyağ, üstüne yufkaları parça parça serin, içine biraz peynir, üstüne yine parça parça yufkalar, pişirelim, oldu size pırtık böreeekkk) tepsinin üst kısmına koyup, pişirip daha sağlıklı bir cips gibi kıtır kıtır yiyebilirsiniz. :) Böylece tarif içinde tarif vermiş de oldum :)

Annemden öğrendiğime göre, bu böreği, akşamdan yapıp sabah pişirince, ya da sabah yapıp akşama pişirince -kısacası bekletince- çok daha lezzetli oluyormuş.

Gelelim tüketim önerisine; börek piştikten sonra tabii ki direkt de tüketebilirsiniz. Ancak bu böreğin lezzet sırrı ve Arnavut / Bergama'da oturan akrabalarımın yeme şekli, böreğin üzerine tozşeker serpip, üzerine de süt döküp (mmmmmm...) öyle yemektir. (Tadı aynı corn flakes gibi oluyor.)

Afiyet Olsun!

Sevgiler,
Selcan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder