Geçen haftadaki sayfa görünümleri

5 Aralık 2010 Pazar

Roman Style Artichokes - Roman Usulü Enginar















İlk tarifimiz yemek kursumun birinci yemeği olan Enginar... Bizim pişirdiğimiz ve bildiğimiz şekillerden oldukça farklı olan bir yemekti, tadı da öyle güzeldi ki, çok sevdim, hemen paylaşmak istiyorum;



Malzeme:

4 adet Enginar (saplı, evde kendimiz ayıklayacağız, nispeten daha küçükleri seçmeye çalışalım.)
Bir kaç adet maydanoz / bir kaç adet nane yaprağı
1 diş sarımsak
4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1/2 su bardağı ılık su
Tuz/karabiber

Yapılışı:

Bizim yaptığımız enginarlar, İtalya'da "violetti" diye adlandırılan, dışı biraz morumsuz ve çok küçük olanlardı. Bizde o tip bir enginar hiç görmedim, bizimkilerin daha küçük ve daha az geniş olanlarından seçeceğiz. Evde ayıklayacağız; gerçekten o kadar da zor değil, hatta şefin nasıl ayıkladığını gösteren bir video bile çektim :):) ama burada error verdiği için yayınlayamıyorum. :(

Dış kısımlarını daha açık yeşil kısım ortaya çıkana kadar ayıklıyoruz. Renkleri kararmasın /oksitlenmesin diye bir parça limon ile her tarafını ovuyoruz. Sap kısmının yarısını kesip, yarısını bırakıyoruz. Sapı üzerindeki dikenimsi parçalardan kurtulmak için, üst deri gibi parçayı bıçak yardımıyla alıyoruz. Bir nevi soyuyoruz, havucun üstündeki hafif siyah kısımları soyar gibi...

Enginar'ın kalbine ulaşmak için, avucumuzun iç kısmına oturttuğumuz enginarı, döndürerek kesiyoruz. Çok da fazla kesmeyelim ki Enginar'ın kalbi de kesilen dış yapraklar ile birlikte gitmesin, o yaprakların iç kısımlarını dolduracağız.

Kesme tahtasında, maydonoz, nane yaprağı, 1 diş sarımsağı bıçakla ince ince kıyalım. Üzerine tuz serpelim. Ayıkladığımız sap enginarların üzerine, bu karışımı parmaklarımız ile dolduralım.

4 çorba kaşığı zeytinyağı koyduğumuz tavaya, enginarları, sapları üste gelecek şekilde yerleştirelim, bir kaç dakika - enginar kalbi kısmı kızarana kadar- kızartalım. Daha sonra 1/2 su bardağı ılık suyu koyalım ve tencerenin kapağını kapatarak 20-25 dakika kadar kısık ateşte pişirelim. Pişme süreleri enginar tiplerine göre değiştiği için, şefin tavsiyesi pişip pişmediğini kontrol edin...

Ve bunları sıcak olarak servis edin, tadı gerçekten muhteşemdi, hem de misafirleri için oldukça farklı bir yemek...

Afiyet Olsun,

Sevgiler,

Selcan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder