Geçen haftadaki sayfa görünümleri

20 Aralık 2010 Pazartesi

Ev yapımı Fettucine (Domates & Fesleğen Sos ile)

Blogumu Facebook'ta yayınlayalı 2 hafta oldu ama o zamandan beri bir yorgunluk, yoğunluk ve zamansızlıktır gidiyor, 2 haftadır hiç tarif ekleyemedim :( Bu arada da tabii her gün daha da zenginleştirebilmek için sürekli düşünür haldeyim, "düşünen kadın" oldum :) Şu şununla gider, bu bununla gider, aaa bu tarif de çok güzel olur v.b... Neyse ben en iyisi lafı uzatmadan tarifime geçeyim...
Evet yine İtalyan mutfağından devam ediyoruz, bu kez yine İtalya'da öğrendiğim ev yapımı Fettucine'yi yapacağız.

Malzeme (4 Kişilik)
  • 4 su bardağı çok amaçlı un - Makarna hamurunu yapacağımız yere, unu eleyerek koyalım
  • 4 yumurta
Sos için:
  • 5 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 5-6 tane domates
  • Bir kaç taze yaprak fesleğen
  • 1 diş sarımsak
Makarnanın yapılışı:
 
Mutfak masasının/tezgahının üzerine unu eleyelim. Ortasını açarak havuz yapalım. Ortasına 4 yumurtayı kıralım. Yumurtayı bir çatal yardımıyla, çırpmaya başlayalım, kenarlardan unlar bulaştıkça ve içerisine un girdikçe yumurta yavaş yavaş ağırlaşmaya başlayacaktır. Yumurtaları çırpmak zorlaşınca ve yumurta kıvamlı bir hal alınca, ellerimizle yoğurmaya başlayalım. İyice yoğurduktan sonra, hamuru açacağımız alana biraz un serpelim ki un tezgaha yapışmasın. Makarna makinemiz olmadığını varsayarsak ki kimsede olduğunu sanmıyorum :) Hamurumuzu merdane yardımıyla açacağız. Hamurdan bezeler alıp, çok ince ve pürüzsüz bir hamur haline gelene kadar hamurları açalım. İtalyan şefin deyimiyle, hamurun "bebek poposu" yumuşaklığında kadifemsi bir kıvamı olması gerekiyor :))
 
İncecik ve pürüzsüz bir kıvama getirdiğimiz hamurları, ince ve uzun uzun keseceğiz. Makarna kesme/hamur açma makinesi varsa da açtığımız hamurları tagliatelle/fettucine kesme ayarına getirip yine ince ince ama bu kez kolayca kesiyorsunuz. :) Eğer almak isteyen olursa aşağıda linkini görebilir. Fackelmann ev aletlerinde oldukça iyi bir markadır; fakat bizim o gün kullandığımız AMPIA diye bir markaydı; onun ne farkı var bilmiyorum ama o 195 TL'ydi. Her gün makarnayı evde yapmadığımıza göre 50 TL'lik bir şey de gayet işimizi görür.
 
Kestiğimiz ince ve uzun parçaları biraz kuruması için tezgaha düzgün bir şekilde serelim. Bu arada, tezgahın üzerine irmik serpip üzerine bu parçaları serersek daha hızlı kururmuş, irmiğin nem çekme özelliğinden kaynaklanıyormuş. Yaklaşık 3-4 lt kaynar suya, 1 çorba kaşığı tuz koyalım. Makarnaları kaynar suya koyarak, 3-4 dakika pişirelim, (yapışmaması için hafifçe karıştıralım) tabii bu süre sonunda makarnaları tadarak sizin istediğiniz kıvama gelip gelmediğine bakmanız daha iyi olur. Normal makarnaları 7-13 dk arasında pişiriyoruz, bu taze makarna olduğu için daha hızlı bir şekilde pişecektir. İstediğiniz kıvama geldikten sonra süzgece alalım. Makarnamız pişerken bir taraftan da sosumuzu hazırlayalım.
 
Sosun yapılışı:
 
5 kaşık zeytinyağına 1 diş sarımsağı koyalım, sarımsağın dış kabuğu incecik kalsın, çıplak olmasın... Sarımsağın kokusu çıkana ve rengi pembe/hafif kahverengi olana kadar içinde kalsın. Kabuklarını soyup, küp doğradığımız domatesleri, tavamıza koyalım. 5-10 dakika kadar pişirdikten sonra, tuz ve taze fesleğen yapraklarını domateslerin içerisine koyalım.
Süzdüğümüz makarnaları, sosun içerisine karıştırarak, sıcak servis edelim. Üzerine varsa Parmesan peyniri, yoksa tercihinize göre, kaşar peyniri, Canım İzmir'imin tulum peyniri veya eski kaşar rendeleyebilirsiniz.
 
Afiyet Olsun, Sevgiler,
Selcan






 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder