Geçen haftadaki sayfa görünümleri

11 Eylül 2011 Pazar

3 Peynirli, Domatesli, Fesleğenli Tart (Kiş) - 8 Kişilik

Dün Eminönü'ndeydim. Mısır Çarşısı ve Tahtakale'de biraz dolaştık. Eminönü'nebayılıyorum, beni alıp başka dünyalara ve çocukluğumda sık sık gittiğimiz Kemeraltı, Hisarönü, dedemin saatçi dükkanı, Kızlarağası Hanı günlerine götürüyor. Dönüşte, kafamda uzun zamandır hayalini kurduğum tart / "kiş" için mozzarella peyniri ve cherry domates aldım. Cherry domatesin hep pahalı bir imajı vardır ya, tezgahlardan birinden kilosu 1 TL'ye aldım, tadı da süperdi. Mısır Çarşısı'nın girişindeki peynirciden de 125 g'ı 1,95 TL'ye Mozzarella peyniri aldım. Eve geldiğimde, yemek kitaplarımdan birinden "Kişler / Tartlar" bölümünden standart bir tarif aldım. Haaa unutmadan, artık herkesin ve benim de kafamın daha net olabilmesi için tariflerimin başına daha sistemli olabilmek adına adım numaraları koyacağım ki atlanan herhangi bir şey olmadan tarifimizi güzelce hayata geçirelim. Haydi başlayalım... Tarifimiz her şeyiyle toplam 10 malzemeden oluşuyor. Aa tabii tart kalıbımız da olmazsa olmazlarımızdan... (26-28 cm çapında)
Malzeme:
Hamur için:
85 g soğuk tereyağı
190 g un (bundan ayrı olarak bir kaç tutam da hamuru açarken serpeceğiz.) 2 çorba kaşığı
İçi için:
2 büyük dilim beyaz peynir (4 kibrit kutusu olacak yani :))
3-5 tutam çeçil peyniri (ya da tel peynir)
Yaklaşık 75 g mozzarella peyniri (zaten genelde 125 g oluyorlar, onun yarısından biraz fazlasını kullanabilirsiniz.)
6 adet cherry domates
Bir kaç dal taze nane
Bir kaç dal taze fesleğen
Fırına verirken üzerine biraz damlatacağınız sızma zeytinyağı
Karabiber
Yapılışı:
1 - Unu bir kaba alalım. Üzerine soğuk tereyağı ve margarin küp küp kesilmiş / küçük parçalara ayrılmış olarak içerisine koyalım.
2 - Elinizle unufak olana kadar karıştırın ve 2 çorba kaşığı soğuk suyu ilave edelim.
3 - Yoğurup pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde ettiğinizden emin olun ve hamuru bir beze haline getirip, folyoya sararak, buzdolabında 20 dk. bekletelim.
4 - Bu arada içini hazırlayacağız. Beyaz peyniri, çeçil peynirini küçük küçük keselim. Nane ve fesleğeni de küçük küçük keselim. Mozzarella peynirini sonra üstüne ekleyeceğiz.
5 - 20 dk dolduğunda, un serptiğimiz mutfak bankosu üzerine un serpip hamurumuzu, merdane / oklava yardımıyla 3-4 mm kalınlığında açalım. Dikkatlice tart kalıbına yerleştirip, kenarlarını da düzeltelim. (Tartı tart yapan özellik, kenarında :))
6 - Tartın tabanını -pişerken kabarmaması için- çatalla 10-15 defa farklı yerlerinden delelim ki o deliklerden nefes alsın. Tart hamurunun içine yağlı kağıt koyarak (iç çapının boyutlarında kesilmiş) 12 dk. boyunca 190 derece fırınca hafif esmerleşene kadar pişirelim.
7 - Fırından çıkaralım, üzerindeki yağlı kağıdı atalım, 5-10 dk kadar ılındıktan sonra, peynirli, naneli, fesleğenli karışımımızı tartımızın içerisine dolduralım. Üzerine, istediğim şekilde ve aralıklarla mozzarella peynirimizi ekleyelim. 6 adet cherry domatesimizi ortadan ikiye bölerek üzerine yerleştirelim.
8 - Üzerine biraz sızma zeytinyağı ve sonra karabibere ekleyelim. Tekrar 190 derecedeki fırına verip, 10 dk daha pişirelim. Bu sürede, peynirler eriyecek, otlarımızın özleri tartımıza karışacak ve çooook lezzetli bir hale gelecek. NOT: Taze otlar ısıyı gördüğünde kararıp, soluyor taze tüketmek isterseniz, peynirler eridikten sonra son 2-3 dk'da da üzerine serpebilirsiniz.
Afiyet olsun,
Sevgiler,
Seljoe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder