Geçen haftadaki sayfa görünümleri

5 Aralık 2010 Pazar

Yeni "aşk" ım... Ev yapımı DONDURMAAAA!!!

Dondurmayı oldum olası çooooookkk sevmişimdir. Evlenirken kayınvalidemin Tchibo'dan aldığı dondurma makinesine ilk etapta çok kullanışlı olarak bakmamıştım. Evlendikten yaklaşık 1 sene sonra, elime aldığım kullanma kılavuzundaki gereksiz teferruatlar canımı sıkınca, her sabırsız Türk insanı gibi "Neyse, kalan kısmını da yolda öğreniriz" diyerek başladım dondurma makinemi keşfetmeye...
Bu keşif öncesinde haftada 1-2 kutu Carte D'or tüketen ben (tabii ki sevgili eşim de dahil, bana öyle bakmayın... :( ) dondurmaların ve hazır gıdaların içerisinde bulunan katkı maddelerinden dolayı evde yapabildiğim her şeyi artık evde yapmaya karar verdim. Bu arada, bunları evde yapması dışarıdan almaya göre oldukça maliyetli oluyor, ancak sağlığımdan olmak yerine, maliyetine katlanıp hem daha sağlıklı hem de daha hijyenik ürünleri yemeyi tercih ederim.

Aslında burada net bir malzeme yok maalesef net bir ölçü de yok, ben zaten genelde her şeyi göz kararı yaparım, sadece buraya yazmak için yaparken, ölçülü yapmaya çalışıyorum ki, tariflerin performansında sorun olmasın...

Bu arada dondurmanın içerisindeki en kalorili kısım şeker; ancak az şekerli yapma ihtimaliniz tabii ki var, en sağlıklı kısım ise süt & sütlü ürünler... Dondurmanızın içerisine, süt, krema, kaymak, labne ve yoğurt koyabilirsiniz. Bu sağlıklı gıdaları özellikle direkt tüketemeyenler için en keyifli tüketim yolu dondurma yaparak tüketmek olmalı :))

Önemli bir nokta, şu anda tabii ki dondurma makinesi olmadan bu dondurmayı yapmak mümkün değil, ben Tchibo'da tekrar görmedim ama aşağıdaki linklerde hangi markalarda bulabileceğinizi iletiyorum, bir kaç kutu dondurma parasına oldukça uzun bir süre ve her mevsim sağlıklı dondurma yeme fırsatı...

http://www.p4c.philips.com/files/h/hr2305_80/hr2305_80_pss_tur.pdf
http://www.supermutfak.com/store/ProductDetails.aspx?productid=105007

Bunları buldum ancak araştırıp siz belki daha iyisini bulabilirsiniz...

Genel bir tarif için malzeme;

1 çay bardağı şeker
3 çay bardağı süt
100 ml süt kreması (marketlerde küçük karton kutularda satılanlar, UHT Krema)
Krema koyunca yemesi daha yumuşak / gerçek dondurma gibi oluyor, yoğurt/labne koyunca biraz daha sorbe gibi buzlu oluyor. Tabi ona göre de kalorisi var. Krema çok daha kalorili, hafif alternatifler için; krema yerine 2-3 çorba kaşığı Labne ve/veya yoğurt koyabilirsiniz.
+
İçerisinde istediğiniz meyve / meyvenin suyu / baharatı (tarçın, zencefil, mahlep v.b) koyabilirsiniz.
Bugüne kadar yaptıklarımdan örnek verecek olursam; Böğürtlenli, Çilekli, Ahududu (Frambuazlı) Limonlu, Çilekli Votkalı (xuxu'lu :), Vanilyalı, Kakaolu, Çikolata parçalı...

Frambuaz'a hem krema hem labne çok yakışıyor, zaten yurtdışında labne tipi (quark, Philadelphia cinsi) peynirlerin ve yoğurtların yanında hep bu tarz orman meyveleri yer alır.

Limon ile birlikte zencefili toz olarak veya kök zencefili rendeleyerek koyabilirsiniz. Limon kabuğu rendesi ve limon suyunu içerisine atıp, mikser ile karıştırdığınızda "anlatılamaz bir tat oluyor!!!"
Kaymaklı dondurma için, dondurma yapmadan önce karışımın içerisine 1-2 çorba kaşığı manda kaymağı koyarsanız tadının muhteşem olacağına eminim. Yaptıkça ve kendinizi geliştirdikçe, farklı tatları birleştirmeye yönelik yaratıcılığınız da artıyor. Örneğin ben yazın, kavun ve karpuz ile deneyeceğim. Yaz davetlerinde, akşam yemeği sonrasında misafirlerime ikram için hafif alkollü ve meyveli tatları tercih edebilirim.

Haydi, sağlıklı dondurma hareketi başlasınnn!!!

Afiyet Olsun,

Sevgiler,
Selcan

4 yorum:

  1. ımmm :) ben en çok en üstteki fotoğrafın tarifini merak ettim size mi ait tarifi var mı sitede

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bana ait tarifi yok, görsel de jenerik bir görsel aslında; ama bu Provence mutfağının ünlü yemeği "Ratatouille" hatta filme de konu olmuştu :)
      Yine de kendi bulduğum tarifi iletiyorum, bir gün onu da denerim, Türk mutfağına da tat olarak yakın :)

      •3 patlıcan
      •7 olgun domates, küp doğranmış
      •4 kabak
      •2 çorba kaşığı taze fesleğen, doğranmış
      •4 soğan
      •1 çorba kaşığı maydanoz, doğranmış
      •6 kırmızı biber
      •1/3 çorba kaşığı kekik
      •1 1/2 çay bardağı zeytinyağı
      •6 diş sarmısak, dilimlenmiş
      •tuz
      •karabiber
      Provans'ın bu ünlü sebze türlüsünde tüm sebzeler ayrı ayrı pişiriliyor. Patlıcan ve kabakları 1 santimetre eninde yuvarlak dilimler halinde doğrayın, patlıcanları tuzlu suda bekletin. Soğanı hilal şeklinde doğrayın. Biberi ince uzun dilimler halinde doğrayın. Genişçe bir tavaya yağın yarısını koyup kızdırın. Kurulanmış patlıcan dilimlerini yağda hafifçe kızartın. Tavadan alıp, kağıt havlu üzerinde yağını süzdürün. Temiz, genişçe bir tavanın dibine yayın. Kızartma yaptığınız tavadaki yağı dökün. Tekrar 4 çorba kaşığı yağ koyup kızdırın ve kabakları hafifçe kızartın. Daha sonra patlıcanların yanına ekleyin. Kabak kızarttığınız tavada, aynı yağ ile soğanları kavurun. Soğanları da patlıcanın bulunduğu tavaya dizin. Kızartma tavasında 2 çorba kaşığı yağı kızdırın ve biberleri kızartın. Biberleri de soğanların üzerine dizin. Kızartma tavasında kalan yağa sarmısakları atın, kısa bir süre sonra da kekik, tuz, biber ve doğranmış domatesleri ekleyip 7-8 dakika kadar, kısık ateşte pişirin. Domatesli karışımı tavadaki sebzelerin üstüne dökün ve 10 dakika kısık ateşte pişirin. Oda ısısına gelince servis edebilirsiniz.

      Sil
  2. merhaba,

    makinenin içinden çıkan kılavuzdaki tarifde çok güzel oluyor. hatta ben kılavuzumu kaybettim şimdi yana döne nette o tarifleri bulmaya çalışıyorum.
    burcu

    YanıtlaSil
  3. Ben bakayim, eger atmadiysam size ulastirmaya calisirim... İlk tarifimi ben de oradan yapmistim.

    YanıtlaSil