Geçen haftadaki sayfa görünümleri

26 Haziran 2011 Pazar

Rengarenk Macaronlar...

Bugün, son zamanların en büyük trendlerinden biri olan "Macaron" tarifini paylaşacağım... bu kadar büyük emeğe değer mi bilemiyorum, ben yaparken çok keyif aldım ama, zaman+emek+maliyet üçgeninden bakınca, buradan Bebek'e gidip, La Durée'den yiyesim geldi :) yine de denenebilecek ve iyi sunum yapmak istediğiniz bir misafir geldiğinde, şık bir şekilde sunabileceğiniz güzel bir

tatlı... Tabii mutlaka önceden bir kaç defa denemenizi ve elinizi alıştırmanızı tavsiye ederim; çünkü çok hassas bir tarif ve dikkat etmediğiniz takdirde, bazı kriterlerin karşılanamaması olası...

Gelelim tarifimize...

Malzeme:
125 g toz badem (Migroslard bulabilirsiniz, pürüzsüz yüzey için mutlaka toz olmalı, evde çok iyi olmuyor, mutlaka toz satın alın derim.)
125 g pudraşeker
120 g tozşeker
50 g su
80 g yumurta beyazı

İç Dolgusu için:
100 g Krema
200 g Çikolata (beyaz / bitter / sütlü - nasıl isterseniz)

Yapılışı:

1 - 125 g toz haline getirilmiş file bademi (Migros'ta Kuruyemiş reyonunda toz şeklinde satılanları da var.)bir kaba eleyelim. (elekten geçirerek, en ince halini kullanmamız gerekiyor. Kabın içerisine, pudraşekeri de ekleyelim ve elimizle havalandırarak birbirine karıştıralım. Ezmeden / yoğurmadan ve pudra şekeri görünmeyene kadar karıştıralım.

2- Macaronlarımızın iç dolgusu için, küçük bir tencereye 100 g kremayı koyalım, kaynamaya bırakalım, kaynadıktan sonra içerisinde çikolatayı koyarak, karıştırarak eritelim. Oda sıcaklığına geldikten sonra, buzdolabına koyalım.

3- 120 g tozşeker ile 50 g suyu, bir cezvede kaynatmaya başlayalım.(Normalde şeker derecesi ile ölçerek 118,5 dereceye gelince kullanacağız fakat şeker derecesi çok pahalı oldğu için (50 TL), 7-8 dk kaynatarak da kullanabiliriz.)Kaynamaya başlayınca, bir taraftan da 80 g yumurta beyazımızı yüksek devirde çırpmaya başlayalım. Hep aynı yöne çevirerek ve havalandırarak çırpalım.

4 - Beyaz yumurta akı (nam-ı diğer "mereng") hazır olduğunda ve şerbetimiz kaynadığında, hala çırpmakta olduğumuz yumurta akının içerisine şerbeti yavaş yavaş ve parti parti dökelim, birinden yardım alabilirseniz ya da diğer elinizle dökebilirseniz çok iyi olur, çırpmayı bırakmayalım. Elinizle merengi sıcaklığını kontrol edin, ılınana kadar çırpmaya devam edin.

5 - Ilık merengin yarısını toz karışımımız ile karıştıralım, bastırmadan, havalandırarak karıştırın. Karıştırdıktan sonra diğer yarısını da ekleyin ve homojen bir karışım elde edene kadar spatula/kaşık yardımıyla karıştırın.

6- Renkli macaron elde etmek için, gıda boyası kullanabilirsiniz. Ben buradan aldım. (Tahtakale'de, Hasırcılar Caddesi'nde) (http://nuanspasta.com/gida-boyalari) Bu gıda boyalarından istediğiniz rengi karışımınıza, 1 çay kaşığının ucuyla minicik koyabilirsiniz. Çok güçlü olduğu için eliniz yüzünüz dahil her şey boyanıyor zaten :)

7 - Evet yüzdük, yüzdük kuyruğuna geldik.
Tepsinize, yağlı kağıdı serin. Düz / yuvarlak uç kullandığınız krema torbasına, karışımınızdan koyun, bir elinizle torba kısmını sıkıştırıp, diğer elinizle krema torbasını kontrol edin. Yağlı kağıttan 1 cm yukarıda tuttuğunuz düz uçtan, sıkın (1 TL büyüklüğünde olabilir :)yuvarlak şekiller oluşturun ve hızlıca yana çekin, şekil vermeyin / döndürmeyin, yuvarlak olsun. Ortadan başlayın, o zaten siz sıktıkça, kenarlara doğru genişleyecek. Pişince biraz yayılacağı için boşluklu yapmaya özen gösterin.

8 - EN ÖNEMLİ NOKTA!!! PÜF NOKTASI: Tepsiye sıktığınız karışımızın içerisindeki hava boşluklarından kurtulmak ve pürüzsüz yüzeyde bir "macaron" elde etmek için, tepsiyi sert bir şekilde düz bir zemine bir kaç kez vurun. Bu hareket ile hava boşlukları kalmayacak ve macaronlarınız daha düzgün yüzeyli olacaktır.

125 derecedeki fırında 25-30 dk pişirin, ara ara kontrol edin.

Dolgu aşaması:
Pişen macaronlarımızı, fırından çıkaralım, soğumalarını bekleyelim. Soğuduktan sonra, tepsiden ayıralım ve büyüklükleri eşit olanları birbiri ile eşleyelim. Buzdolabından çıkardığımız çikolatalı dolgu malzememizi, bir macaronun alt kısmına sürüp, eşleştirdiğimiz diğer macaron ile kapatalım. Çikolatanın çok taşmaması için, koyacağımız çikolata miktarını, macaronun büyüklüğüne göre ayarlayalım.

Not: Hem hamuru hem de çikolatalı dolgu malzemesini aromalı yapabiliriz. Dr.Oetker'in sıvı aromaları var. Bir çok markette, pasta malzemeleri reyoununda görebilirsiniz. Vanilya/Rom/Limon. Aroma kullanmak istemezseniz, meyve suyu/meyve kabuğu rendesi v.b kullanabilirsiniz.

Afiyet Olsun!!!

Sevgiler,
Selcan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder